Site Haritası
BİLGİ SAYFALARI
Üyelik Girişi

- -0,6-Süs Lahanası

Brassica (Süs Lahanası)

  
Cruciferae familyasındandır. Önemli türü Brassica oleracea acephala olup ilk 2 renkli hibrit lahanadır. Düz kenarlı yapraklı, ince saçaklı yapraktı ve derin dişli yapraklı olmak üzere 3 tipi vardır. Yapraklan kırmızı- yeşil veya beyaz - yeşil renklidir.
Kullanımı Kasım-Marı ayları arasında, çiçeklerin az bulunduğu devrede çiçek parterlerinde saf olarak kullanılır. Bazıları ise Avrupa ülkelerinde kesme çiçek olarak kullanılır.
Tohumlar Temmuz-Ağustos aylarında 2 kısım tınlı toprak, 1 kısım torf karışımına ekilir. Üzerlerine kapak atılır. 15-18"C lerde 7-10 gün içerisinde çimlenir. Çimlenmeden 3 hafta sonra fideler 3 kısım tınlı toprak. 1 kısım koyun gübresi bulunan saksı veya poşetlere şaşırtılır. Tohum ekiminden İtibaren çeşitlere bağlı olarak 3-4 ay sonra yaprakları renklenir.
Park ve bahçelerde Ekim-Kasım aylarında 20-40 cm aralık ve mesafelerle dikilirler.
Yetişme istekleri bakımından, hava sıcaklığı 15"C'nin altına düştüğünde orta yapraklar renklenmeye başlar. Güneşli, aydınlık yerleri sever. Toprak geçirgen , bitki besin maddelerince zengin ve tınlı olmalıdır. Orta derecede su ister. Özellikle renklenme başladıktan sonra azotlu gübre verilmemelidir. Zira renkleri olumsuz yönde etkiler. Ancak yetersiz gübrelemede yapraklarda sararmalara neden olur. Budama yapılmaz, yalnız sararan yapraklar uzaklaştırılır. Önemli hastalık ve zararlıları, mantari yaprak lekeleri ve yaprak bitleridir.
Kaynak :Prof.Dr.Ahmet MENGÜÇ (Süs Bitkileri)
Saat
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam66
Toplam Ziyaret274382
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.618934.7577
Euro36.405836.5517